Äänenlaatu radioasemilla vaihtelee karmeasta välttävään

[dropcap]O[/dropcap] n uskomatonta millaista äänenlaatua radioasemat kuuntelijoilleen tarjoavat vuonna 2012! Ehkäpä olet kiinnittänyt joskus huomiota siihen kuinka kappale jossa luulisi olevan jonkinlaista dynamiikkaa, menee radiosoitossa aivan makkaraksi joka tursuaa kuin suolesta eetteriin yhtenä pötkönä. Kun kappaleessa tulee hiljainen kohta, se  kuulostaakin tulevan kovempaa kuin koko muu biisi, ja vastaavasti kertosäkeistöt kuulostavat soivan kaikkein hiljaisimmin, vaikka pitäisi olla juuri päinvastoin. Jopa kertosäkeistön aikana kappale pumppaa siihen tyyliin kuin joku lapsi olisi vahingossa päässyt vääntämään kompressorin namiskoita.

[dropcap]L[/dropcap] uultavasti monilla kaupallisilla radioasemilla lähtevän signaalin kompressoinnin määrä päätetään talousnumeroiden perusteella, tippaakaan välittämättä äänenlaadusta. Tosiasia kun on se, että mitä kovempi signaali saadaan ulos, sen heikommassa kentässä se vielä voi kuulua, ja sitä useampi kuulija voi lähetystä potentiaalisesti kuunnella. Tämä on johtanut siihen, että radioiden suhteen olemme korkelaatuisesta äänentoistosta ehkä kauempana kuin koskaan tähän mennessä. Toki eri radioasemilla on eroja kompressoinnin määrässä, mutta kuten sanottu, äänenlaatu vaihtelee karmeasta välttävään.

[dropcap]L[/dropcap] iikkuvan kuvan laadun suhteen on koettu iso harppaus ylöspäin kun SD-kuva on pikkuhiljaa vaihtumassa Full HD -kuvaan. Radioasemilla ei ole ainakaan näköpiirissä mitään vastaavaa kehitystä.

Tekijä: Ora Turunen

Ora Turunen on masteroija-miksaaja, joka ollut osallisena erilaisissa äänituotantoprojekteissa vuodesta 1990 lähtien.